Το Brexit Φέρνει Αλλαγές & στην Επιστροφή ΦΠΑ

Όπως φαίνεται, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Υπάρχουν φόβοι για ένα ντόμινο αντιδράσεων, που θα τεθεί σε κίνηση την 29η Μαρτίου 2019 και θα συνεχιστεί τους αμέσως επόμενους μήνες. Μέχρι τότε, όλα μπορούν να συμβούν.

Επιπτώσεις στις Επιστροφές ΦΠΑ

Μία από τις συνέπειες του Brexit γίνεται ορατή στην επιστροφή ΦΠΑ από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πιο συγκεκριμένα, σταματά να ισχύει αυτή η διάταξη και στο εξής ο φόρος που έχει επιβληθεί σε επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε επιχειρήσεις που διέπονται από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, θα ισχύει. Κάτι τέτοιο πρόκειται σαφώς να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον όγκο των πωλήσεων για προϊόντα και υπηρεσίες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Εξάλλου, η επιστροφή του ΦΠΑ ήταν ανέκαθεν ένα επιπλέον κίνητρο.

Πρόκειται σαφώς για μια απόφαση που ανατρέπει τα δεδομένα της αγοράς στην Κύπρο, καθώς δυσχεραίνει τη συνεργασία επιχειρήσεων της χώρας με αντίστοιχες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οικονομικά μιλώντας, το κόστος ανεβαίνει σημαντικά και άλλες αγορές παρουσιάζονται πιο ανταγωνιστικές. Ωστόσο, οι σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί όλα αυτά τα χρόνια σίγουρα δεν μπορούν να ξεχαστούν από τη μία μέρα στην άλλη. Γι’ αυτό και θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, ώστε όλοι να αξιολογήσουν τις κινήσεις τους και να αντιδράσουν ανάλογα.

Γυρνώντας και πάλι στο ΦΠΑ, είχε προβλεφθεί κάποιο μικρό χρονικό περιθώριο για όσους θέλουν να υποβάλουν αίτηση επιστροφής για φόρους που έχουν επιβληθεί έως το τέλος του έτους 2018. Η προθεσμία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, μα μίκρυνε αρκετά και πλέον έχει παρέλθει. Από εκείνη την περίοδο και έως το τέλος Μαρτίου, μπορεί η εκάστοτε επιχείρηση να υποβάλει αίτηση επιστροφής ΦΠΑ, αν τηρούνται οι διατάξεις στην 13η Οδηγία ΦΠΑ.

Σίγουρα αυτή δεν θα είναι η μοναδική ταλαιπωρία για πολίτες και επιχειρήσεις, σε απάντηση του πολυσυζητημένου Brexit και της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.