Το Πανεπιστήμιο Κύπρου Δείχνει το Δρόμο στην Οικονομία

Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της οικονομίας για κάθε χώρα. Η ίδια κατάσταση ισχύει και στην Κύπρο, όπου δυστυχώς η πρωτοπορία δε φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητες για τη χώρα. Γι’ αυτό και ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου εξαρτάται δυστυχώς τόσο από εγχώριες πρωτοβουλίες, όσο και από επενδυτικά σχήματα με διεθνή εμβέλεια. Στον αντίποδα, υπάρχουν και αισιόδοξα μηνύματα, με το Πανεπιστήμιο Κύπρου να επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία. Το κάνει αυτό μέσα από ειδικά διαμορφωμένα projects, τα οποία στοχεύουν σε ακόμη πιο σημαντικά έργα.

Αισιόδοξα Μηνύματα Εξωστρέφειας & Καινοτομίας

Το Πανεπιστήμιο της Κύπρου ανέκαθεν υπήρξε πρωτοστάτης στην έρευνα και την καινοτομία. Συνεπώς, δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά και τώρα. Υπάρχουν πάρα πολλά ερευνητικά έργα που τρέχουν για το Πανεπιστήμιο, ενώ η λίστα με τα projects ανανεώνεται συνεχώς. Ως επιστέγασμα αυτής της συνεχόμενης προσπάθειας, στη λίστα “Highly Cited Researchers” 2018 θα βρει κανείς τρία μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του Πανεπιστημίου. Αυτό σημαίνει πως τρεις ακαδημαϊκοί βρίσκονται ανάμεσα στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως και αυτό είναι σίγουρα εντυπωσιακό.

Γενικότερα, στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου συγκαταλέγονται αρκετά από τα “καλύτερα μυαλά του κόσμου”, σύμφωνα με αξιόλογες και έγκυρες δημοσιεύσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η διαρκής εξέλιξη στον τομέα της εκπαίδευσης έχει βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Τα καινοτόμα έργα δεν περιορίζονται στην εκπαίδευση, αλλά έχουν εξαπλωθεί σε πολλούς ακόμη τομείς.

Η Ενεργειακή Αειφορία και η Εφαρμοσμένη Νευροεπιστήμη, το Ωκεανογραφικό Κέντρο και πολλά ακόμη αποτελούν σημάδια προόδου για τη χώρα. Επιστήμονες παγκοσμίου βεληνεκούς συνεργάζονται και καινοτομούν, έτσι ώστε να προσθέσουν το λιθαράκι τους στην επιστημονική κοινότητα. Και όλη η προσπάθεια του Πανεπιστημίου επιβραβεύεται στην πράξη. Καθώς η χώρα πρέπει να στοχεύσει σε ρηξικέλευθα προγράμματα, με αποτέλεσμα την εδραίωση της Κύπρου στον κλάδο των επενδύσεων και την συνακόλουθη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.