Με τη συνεισφορά της στο ΑΕΠ της χώρας να αγγίζει το 7%, δεν είναι τυχαίο που η κυπριακή ναυτιλία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος δίνει έμφαση στην ανάγκη να δημιουργηθούν νέες προοπτικές για τον σημαντικό αυτό οικονομικό πυλώνα της Κύπρου και αυτή η προτεραιότητα αποτυπώνεται στη σύσταση του σχετικά νέου υφυπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο δημιουργήθηκε το 2018, με πρώτη υφυπουργό μια γυναίκα, τη Νατάσα Πηλείδου.

Η κυπριακή ναυτιλία, άλλωστε, συνείσφερε ουσιαστικά στο να ξεπεράσει γρήγορα η κυπριακή οικονομία τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Η Κύπρος, το «ναυτιλιακό αστέρι της Μεσογείου», όπως την αποκαλεί το υφυπουργείο Ναυτιλίας, έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες καλείται να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο, καταστρώνοντας μια μακροχρόνια ναυτιλιακή πολιτική που θα φέρει καρπούς.

Απολογισμός ενός χρόνου

Ήδη στον απολογισμό από τον έναν χρόνο λειτουργίας του υφυπουργείου Ναυτιλίας καταγράφεται σημαντική αύξηση στον αριθμό των εταιρειών που επιλέγουν την Κύπρο για να δραστηριοποιηθούν ναυτιλιακά (περισσότερες από 200 εντός του οικείου φορολογικού συστήματος).

Οι επιχειρήσεις αυτές επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν υπό την κυπριακή σημαία, μια σημαία που φημίζεται για το κύρος και την αξιοπιστία της. Επίσης, δεν είναι ευκαταφρόνητο το γεγονός ότι η ναυτιλία αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα και στον τομέα της απασχόλησης.

Εξαιρετικά σημαντικά, άλλωστε, είναι τα οικονομικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η κυπριακή ναυτιλία λόγω και του φορολογικού καθεστώτος που ισχύει με το Φόρο Χωρητικότητας, αλλά και το χαμηλό κόστος σύστασης και φορολόγησης εταιρειών.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η σημασία της δημιουργίας των συνθηκών εκείνων που αποδίδουν υψηλά επίπεδα ασφαλείας του εμπορικού στόλου. Η λήψη σχετικών μέτρων από την κυπριακή κυβέρνηση έχει ως αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί η Κύπρος στις περίφημες Λευκές Λίστες Μνημονίων Συνεννόησης (Τόκιο και Παρισιού), που στην ουσία σημαίνει λιγότερες επιθεωρήσεις των πλοίων και μικρές καθυστερήσεις στα λιμάνια που περιλαμβάνονται σε αυτά τα μνημόνια.

Το υφυπουργείο Ναυτιλίας, εξάλλου, διαθέτει υπηρεσίες σε όλες τις μεγάλες «ναυτιλιακές» πρωτεύουσες του κόσμου, όπως Λονδίνο, Ρότερνταμ, Αμβούργο, Νέα Υόρκη και Πειραιά.