Βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος διαθέτει προνομιακή τοποθεσία, η οποία της έχει επιτρέψει να εδραιώσει τη ναυτιλία της ανάμεσα στις ισχυρότερες παγκοσμίως. Δεν είναι παράλογο, άλλωστε, ότι η Κύπρος εκπροσωπεί περίπου το 13% του συνολικού στόλου στον πλανήτη. Πρόκειται για μια διαχρονική δύναμη με περαιτέρω δυνατότητες εξέλιξης.

Γιατί να Επενδύσει Κάποιος στην Κυπριακή Ναυτιλία;

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τα οφέλη που απορρέουν από την κυπριακή σημαία, σε σχέση με τη ναυτιλία. Η Κύπρος έχει αναπτύξει τα λιμάνια και τις δομές της σε μεγάλο βαθμό, έτσι ώστε να μπορεί να συναγωνίζεται πλέον ακόμη και τεράστιες χώρες με πολύ περισσότερους πόρους. Επιπλέον, το κράτος έχει ωφελήσει αρκετά τους πλοιοκτήτες και τις εταιρείες που αναπτύσσονται στον τομέα της ναυτιλίας. Προσφέρει ιδιαίτερα χαμηλή φορολόγηση και αυτό είναι κάτι που προσελκύει πολλούς επενδυτές στο ναυτιλιακό κλάδο.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει ισχυροποιηθεί τόσο η Κύπρος ως προς τη ναυτιλία είναι η έγκριση ενός προνομιακού φορολογικού πλαισίου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2010, λοιπόν, η Κύπρος αποτελεί το μοναδικό κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ισχύει το Tonnage Tax Basis. Γι’ αυτό και πολλές εταιρείες αποφασίζουν να αλλάξουν την έδρα τους και να μετακομίσουν στην Κύπρο, με σκοπό να εκμεταλλευτούν αυτό το καινοτόμο και επωφελές φορολογικό σύστημα στο έπακρο. Πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή απόφαση.

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος έχει επιτύχει 100% συμμόρφωση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου οι επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός της χώρας δεν συντρέχουν καμία ανησυχία. Αντιθέτως, τα πάντα είναι νόμιμα και κυριαρχεί η διαφάνεια στο μητρώο των επιχειρήσεων. Αν συνδυάσουμε την εξαιρετική τοποθεσία με την ευνοϊκή νομοθεσία και τη γενναιόδωρη φορολόγηση, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, τότε η Κύπρος αποδεικνύεται ιδανικός προορισμός για τη ναυτιλία!