Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη οικονομικά, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο φαίνεται ότι πατάει φρένο σε αυτή την ανάπτυξη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ύπαρξη φορολογικών ελαφρύνσεων και ενδεχομένως παρατυπιών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες που πρέπει να μπει σε στενή παρακολούθηση, προς αποφυγή τακτικών και πρακτικών που μοιάζουν εκείνων ενός «φορολογικού παράδεισου».

Πού Εντοπίζονται τα Προβλήματα

Πρώτα απ’ όλα, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ιθύνοντες στο Ευρωκοινοβούλιο είναι το «ξέπλυμα χρήματος». Διαχρονικά, αυτή υπήρξε μια τακτική που υιοθετήθηκε από πολλούς μεγαλοεπιχειρηματίες. Σε χώρες με ευνοϊκή φορολόγηση, όπως είναι η Κύπρος, το ξέπλυμα χρήματος δε χειροκροτείται, αλλά ούτε στηλιτεύεται με τη ζέση που θα έπρεπε. Γι’ αυτό και από την Ευρώπη έρχονται πιο αυστηρά μέτρα, με στόχο την αποφυγή τέτοιων πρακτικών.

Η φοροδιαφυγή ή έστω η φοροαποφυγή αποτελούν επίσης μάστιγα για την Κύπρο. Οφείλει η Κυπριακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να γίνει ακόμη πιο σκληρή απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Επιπλέον, η «χρυσή βίζα» και η έκδοση διαβατηρίων για επενδυτές ενδέχεται να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους επιτήδειους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει όλοι να δράσουν συγκροτημένα και να ισχυροποιήσουν τις άμυνες της χώρας ενάντια σε τόσο σοβαρά εγκλήματα.

Πολύ συχνά Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν χρησιμοποιήσει την Κύπρο, με σκοπό να αποκτήσουν ένα ισχυρό διαβατήριο από την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο έχει υποπέσει στην αντίληψη του Ευρωκοινοβουλίου και ακριβώς τέτοιες πρακτικές επιθυμεί να πατάξει μια και καλή. Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι η Κύπρος δεν είναι η μοναδική χώρα με χαρακτηριστικά οικονομικών παρατυπιών. Τη λίστα συμπληρώνουν επτά χώρες στο σύνολο. Μαζί της λοιπόν βρίσκονται το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα. Ορισμένες από αυτές τις χώρες δεν προκαλούν έκπληξη στο άκουσμά τους…