Η Υψηλή Φορολόγηση Οδηγεί σε Μειωμένη Κατανάλωση

Ένα οξύμωρο σχήμα παρατηρείται στην Ελλάδα, το οποίο φαίνεται ότι οδηγεί σε αδιέξοδο σε σχέση με τη φορολόγηση και τα απαιτούμενα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Πιο συγκεκριμένα, η μετακύλιση επιπλέον φόρου από τα καταστήματα στον καταναλωτή έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του όγκου των πωλήσεων, για προϊόντα που κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα μειώνονταν.

Το Παράδειγμα του Καφέ

Πολύ συχνά χρησιμοποιήθηκε ως επιχειρηματολογία η αυξημένη κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα. Μάλιστα, όταν κάποιος επιθυμούσε να ισχυροποιήσει ενάντια στην διαπίστωση της δεινής θέσης της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και εν μέσω κρίσης, έφερνε τον καφέ ως παράδειγμα. Οι περισσότερες καφετέριες ήταν ασφυκτικά γεμάτες διαχρονικά σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που μαρτυρά ότι οι Έλληνες έχουν τουλάχιστον να διαθέσουν λίγα χρήματα για να απολαύσουν την αγαπημένη τους συνήθεια.

Ωστόσο, φαίνεται πως αυτό έχει αλλάξει για τη χώρα. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μείωση στον όγκο πωλήσεων καφέ στην Ελλάδα και μάλιστα σε ποσοστό 1,9%. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την υψηλή φορολόγηση στον καφέ είναι οι ευαίσθητες, ευπαθείς ομάδες. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι φοιτητές, δεδομένου ότι οι τελευταίοι εξαρτώνται σε μεγάλο ποσοστό από την οικονομική ενίσχυση της οικογένειάς τους.

Σίγουρα η υψηλή φορολόγηση ενός τόσο αγαπημένου προϊόντος για την Ελλάδα έχει δύο όψεις. Αφενός, υπάρχει αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης. Επομένως, η κατανάλωση καφέ σε καφετέριες ή η αγορά έτοιμου καφέ από ειδικά καταστήματα επιφέρει αντίστοιχη αύξηση στο κόστος. Για το λόγο αυτό, μία ανάγκη του παρελθόντος έχει γίνει πλέον πολυτέλεια και η συχνότητα με την οποία απολαμβάνεται ένας καφές έχει μειωθεί αισθητά.

Τέλος, ως λογικό ακόλουθο υπήρξε αύξηση στο παραεμπόριο. Ιδιαίτερα για τις ομάδες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, ίσως η διέξοδος του παραεμπορίου αποτέλεσε μια αποτελεσματική λύση για να αντιδράσουν και να συνεχίζουν να απολαμβάνουν όσα τους ευχαριστούν.